Skip to content
Menu
Spalukow
Spalukow
green-grass field during daytime

Młody jęczmień- kiedy i w jakich dolegliwościach sprawdza się najlepiej?

Opublikowano 1 października 20201 października 2020

Porównując jęczmień do innych zbóż, a ściślej mówiąc do traw zbożowych, gdyż to właśnie do tego gatunku roślin jest zaliczany, należy zwrócić uwagę na jego słabo rozwinięty system korzeniowy. Z tego powodu staje się on rośliną wymagającą dobrego i żyznego podłoża glebowego. Jego cechami charakterystycznymi są szerokie liście, krótka słoma oraz sierpowate ostrogi umiejscowione na blaszce liściowej.

W zależności od odmiany, jęczmienie różnią się między sobą zawartością różnych substancji. Do produkcji kaszy, płatków czy mąki używa się gatunków o dużej zawartości białka, z kolei przemysł browarniczy ceni sobie te z większą zawartością skrobi. W Polsce jęczmienie posiadają w swoim składzie zazwyczaj od 9 do 14% białka w ziarnach.

Jęczmienie wysiewane w naszym kraju możemy podzielić na ozime i jare. Różnica między nimi zauważalna jest przede wszystkim w budowie kłosa. Dotychczas sądzono, iż kiełki jęczmienia stanowią odpad na paszę dla zwierząt, jednak odkryto jego cenne wartości odżywcze.

Zastosowanie młodego jęczmienia
Okazuje się, że część zastosowań młodego jęczmienia dostrzegli już starożytni Rzymianie, którzy chętnie stosowali go w swojej diecie. Obecnie zielony jęczmień można spotkać w różnych postaciach, np. soku, trawy jęczmiennej czy tabletek. Duża zawartość chlorofilu nadaje mu charakterystyczną barwę intensywnej zieleni. Jeśli chodzi o jego cenne właściwości, stosuje się go m.in. w leczeniu anemii, wad układu krążenia czy przy wspomaganiu pracy nerek.

W jego bogatym składzie, oprócz chlorofilu, znajdziemy np. kwas foliowy, beta-karoten, witaminy B, C, E i K oraz szereg pierwiastków (wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, mangan, selen i krzem). Co ciekawe, w młodym jęczmieniu odnotowano większą zawartość beta-karotenu niż w korzeniu marchwi. Substancja ta w połączeniu z chlorofilem ma zdolność usuwania toksyn i metali ciężkich z organizmu. Zielony jęczmień pomaga w zwiększaniu odporności poprzez wpływ na wytwarzanie białych krwinek i leukocytów.

Istotną zaletą spożywania młodego jęczmienia jest to, iż przy dobrej diecie i ćwiczeniach znacznie wspomaga on odchudzanie, ponieważ powoduje zmniejszenie uczucia głodu. Poza tym rośliną ta oczyszcza jelita oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Z powodu stosunkowo dużej zawartości selenu w jęczmieniu, jego spożywanie sprzyja naturalnej ochronie naskórka przed czynnikami zewnętrznymi. Z kolei chlorofil w połączeniu z witaminą B i żelazem może również łagodzić oznaki starzenia się skóry.

Wprowadzenie do diety młodego jęczmienia prowadzi do wyrównywania pH w organizmie, co poprawia kondycję komórek. Spożywanie przetworzonych potraw i produktów powoduje zakwaszanie organizmu, co może powodować problemy ze snem, zaparcia oraz zmęczenie. Regularne przyjmowanie zielonego jęczmienia pomoże w zwalczaniu tych dolegliwości.

W jakiej postaci młody jęczmień sprawdza się najlepiej?
Najczęściej spotyka się młody jęczmień w formie soku lub proszku, który należy dodawać do napojów, jednak ak w tej postaci sprawdzi się on także w kuchni jako przyprawa. Osoby, którym nie odpowiada specyficzny smak jęczmienia, mogą przyjmować go w postaci tabletek. Zaleca się przyjmowanie młodego jęczmienia dwa razy dziennie. Dotychczas nie wykryto istotnych skutków ubocznych po przyjmowaniu tej rośliny.

Powiązane artykuły:

  1. Rozmaryn- naturalne źródło zdrowia
    Rosmarinum officinalis L., czyli rozmaryn lekarski jest długowieczną, dziką, lubiącą ciepło zieloną rośliną, znaną nam głównie jako przyprawa. Ze względu na swój ciepłolubny charakter można ją spotkać głównie w krajach śródziemnomorskich, w obszarze Morza Czarnego oraz w Meksyku, choć w...

  2. Masaż
    Masaże ciała są popularną metodą fizjoterapeutyczną, która zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. Ich wpływ na zdrowie jest nieoceniony: mają nie tylko funkcje zdrowotne, ale również poprawiają samopoczucie i wygląd skóry. Najpopularniejsze rodzaje masażu Masaż może być wykonany na każdą partię...

  3. Dlaczego warto wprowadzić ciecierzycę do codziennego menu?
    Ciecierzyca jest jednoroczną rośliną strączkową należącą do bo owców, inaczej nazywaną cieciorką lub grochem włoskim. Charakteryzuje ją delikatnie słodki smak i kremowa konsystencja. Swoją wartość odżywczą ciecierzyca zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości białka oraz aminokwasów. Oprócz tego zawiera również błonnik,...

  4. Olejek dziurawcowy
    Olejek dziurawcowy, inaczej zwany oliwą świętojańską – jest to wyciąg z dziurawca, mający bardzo dużo właściwości leczniczych dla organizmu oraz regenerujących skórę. Olejek dziurawcowi może zastąpić leki oraz maści, które znajdują się w domowej apteczce. Przede wszystkim pomaga w bólach...

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

  • white plastic pump bottle beside pink tulips and gray towelActiv SPA
    W obecnych czasach sytuacje stresujące dotykają niemal […]
  • two person inside gym exercisingFitness
    Coraz większa liczba Polek chętnie podejmuje się […]
  • brown and white floral round tableSauna
    Korzystanie z suchej sauny niesie za sobą wiele […]
  • black stones with water dewMasaż
    Masaże ciała są popularną metodą fizjoterapeutyczną, […]
  • woman lying with prone positionSPA
    Gabinety SPA & Wellness to jeden z […]

Łuków. Migawka

W Łukowie nie brak pomników upamiętniających najważniejsze wydarzenia oraz tablic poświęconych pamięci poległych w służbie ojczyźnie. To w tej niewielkiej miejscowości odgrywały się tak przełomowe wydarzenia, jak pierwsza bitwa powstania listopadowego.

Zobacz również





Zobacz też:

crossed person's arms

Laserowe zamykanie naczyń

three green leaf potted vegetables

Olejki, które odstraszają kleszcze

©2023 Spalukow | Powered by SuperbThemes & WordPress