Porównując jęczmień do innych zbóż, a ściślej mówiąc do traw zbożowych, gdyż to właśnie do tego gatunku roślin jest zaliczany, należy zwrócić uwagę na jego słabo rozwinięty system korzeniowy. Z tego powodu staje się on rośliną wymagającą dobrego i żyznego podłoża glebowego. Jego cechami charakterystycznymi są szerokie liście, krótka słoma oraz sierpowate ostrogi umiejscowione na blaszce liściowej.
W zależności od odmiany, jęczmienie różnią się między sobą zawartością różnych substancji. Do produkcji kaszy, płatków czy mąki używa się gatunków o dużej zawartości białka, z kolei przemysł browarniczy ceni sobie te z większą zawartością skrobi. W Polsce jęczmienie posiadają w swoim składzie zazwyczaj od 9 do 14% białka w ziarnach.
Jęczmienie wysiewane w naszym kraju możemy podzielić na ozime i jare. Różnica między nimi zauważalna jest przede wszystkim w budowie kłosa. Dotychczas sądzono, iż kiełki jęczmienia stanowią odpad na paszę dla zwierząt, jednak odkryto jego cenne wartości odżywcze.
Zastosowanie młodego jęczmienia
Okazuje się, że część zastosowań młodego jęczmienia dostrzegli już starożytni Rzymianie, którzy chętnie stosowali go w swojej diecie. Obecnie zielony jęczmień można spotkać w różnych postaciach, np. soku, trawy jęczmiennej czy tabletek. Duża zawartość chlorofilu nadaje mu charakterystyczną barwę intensywnej zieleni. Jeśli chodzi o jego cenne właściwości, stosuje się go m.in. w leczeniu anemii, wad układu krążenia czy przy wspomaganiu pracy nerek.
W jego bogatym składzie, oprócz chlorofilu, znajdziemy np. kwas foliowy, beta-karoten, witaminy B, C, E i K oraz szereg pierwiastków (wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, mangan, selen i krzem). Co ciekawe, w młodym jęczmieniu odnotowano większą zawartość beta-karotenu niż w korzeniu marchwi. Substancja ta w połączeniu z chlorofilem ma zdolność usuwania toksyn i metali ciężkich z organizmu. Zielony jęczmień pomaga w zwiększaniu odporności poprzez wpływ na wytwarzanie białych krwinek i leukocytów.
Istotną zaletą spożywania młodego jęczmienia jest to, iż przy dobrej diecie i ćwiczeniach znacznie wspomaga on odchudzanie, ponieważ powoduje zmniejszenie uczucia głodu. Poza tym rośliną ta oczyszcza jelita oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Z powodu stosunkowo dużej zawartości selenu w jęczmieniu, jego spożywanie sprzyja naturalnej ochronie naskórka przed czynnikami zewnętrznymi. Z kolei chlorofil w połączeniu z witaminą B i żelazem może również łagodzić oznaki starzenia się skóry.
Wprowadzenie do diety młodego jęczmienia prowadzi do wyrównywania pH w organizmie, co poprawia kondycję komórek. Spożywanie przetworzonych potraw i produktów powoduje zakwaszanie organizmu, co może powodować problemy ze snem, zaparcia oraz zmęczenie. Regularne przyjmowanie zielonego jęczmienia pomoże w zwalczaniu tych dolegliwości.
W jakiej postaci młody jęczmień sprawdza się najlepiej?
Najczęściej spotyka się młody jęczmień w formie soku lub proszku, który należy dodawać do napojów, jednak ak w tej postaci sprawdzi się on także w kuchni jako przyprawa. Osoby, którym nie odpowiada specyficzny smak jęczmienia, mogą przyjmować go w postaci tabletek. Zaleca się przyjmowanie młodego jęczmienia dwa razy dziennie. Dotychczas nie wykryto istotnych skutków ubocznych po przyjmowaniu tej rośliny.