Jak się okazuje, nie istnieją tylko takie jagody, które znajdziemy w lesie, ale również o nazwie goji. Mają dobre właściwości odchudzające, dlatego będą zbawienne dla tych, którzy chcą się dobrze odżywiać, przyspieszając odchudzanie. W skrócie: są to jadalne owoce krzewu zwanego inaczej kolcowojem chińskim, pochodzące z Chin. Owoce są małej wielkości podłużne i czerwone. Ale to nie koniec, ponieważ dodatkowo jest świetną opcją przeciwnowotworową, jednocześnie działając odmładzająco w naturalny sposób, dlatego nie musisz inwestować wciąż w specjalne kremy, ponieważ będziesz zaskoczona, jak potrafią wpłynąć na skórę, ale również na odporność. W jaki sposób to tak działa? W swoim składzie posiadają przeciwutleniacze, które hamują proces starzenia się skóry, zachowując gładką i delikatną cerę.
Dobry wybór szczególnie dla kobiet
Obecność żelaza, selenu, cynku, potasu, wpływa na:
- utrzymanie dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci,
- zmniejszanie ryzyka na powstanie chorób serca,
- hamowanie wody w organizmie,
- niwelowanie wolnych rodników, które sprzyjają powstawaniu nowotworów,
Oprócz tego – owoc ten posiada w swoim składzie właściwości, takie jak: błonnik, β karoten i witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na:
- wzmocnienie układu odpornościowego, jak również trawiennego,
- odchudzanie – wspomaga jego proces,
- opóźnienie procesu starzenia się
Jeśli czujesz się przekonana i chcesz nabyć takie jagody, to znajdziesz je na rynku w postaci suszonej, a dokładnie w tabletkach, czy też w proszku.
Kulinarność – w jaki sposób są wykorzystywane w kuchni?
Najbardziej wykorzystywane są jako dodatki do dań, czyli bardzo podobnie tak jak w przypadku tych klasycznych jagód. W związku z tym, najczęściej jednak sprawdzają się do deserów, lub jako zdrowa przekąska, mając na myśli osoby odchudzające się i nie tylko. W smaku przypominają nieco rodzynki, ponieważ w 80% są pozbawione wody, dlatego słyną głównie od tego, że w przeciwieństwie do zwykłych jagód, są suszone. Podczas suszenia się, tracą wartościowe minerały, jednakże to nie wyklucza faktu, że są zdrowe, ponieważ posiadają w swoim składzie:
- cynk,
- żelazo,
- błonnik,
- magnez,
- potas