Skip to content
Menu
Spalukow
Spalukow
person pouring water on clear glass bowl

Do czego – mąka z amarantusa?

Opublikowano 28 września 202028 września 2020

Mąka amarantusowa została przebadana w formułowaniu pieczywa i produktów bezglutenowych. Mąka amarantusowa może być wykorzystana do 15% w produkcji pieczywa złożonego z amarantusa i pszenicy bez wpływu na właściwości fizyczne i sensoryczne. Ponadto mąka amarantusowa poprawia jakość białka pieczywa, co jest szczególnie korzystne dla dzieci.

Alvarez-Jubete i inni badali właściwości wypieku amarantusa w produktach bezglutenowych. Chleb zawierający amarantus charakteryzował się istotnie bardziej miękką teksturą miękiszu w porównaniu z innymi. Calderon de la Barca opracował natomiast bezglutenowy chleb i ciastka z surowego i prażonego amarantusa. W przypadku chleba 65% prażonej mąki z amarantusa i 35% surowej mąki z amarantusa pozwoliło uzyskać bochenki z jednorodnym miękiszem i większą objętością właściwą niż w przypadku innego pieczywa bezglutenowego. Najlepszy skład na ciastka zawierał 20% amarantusa prażonego i 13% amarantusa prażonego pełnoziarnistego.

Tradycyjnie nasiona amarantusa były gotowane, prażone lub płatkowane do spożycia przez ludzi. Części nadziemne rośliny były spożywane po ugotowaniu jako warzywo jak np. szpinak. Ze względu na anatomiczną budowę nasion amarantusa duże zainteresowanie budzi proces poppingu. Również dziś prażone i ekstrudowane ziarna amarantusa są często używane jako główny składnik przekąsek, płatków śniadaniowych i chrupkich batonów.
System ciągłej obróbki w złożu fluidalnym z ogrzewaniem gorącym powietrzem zastosowano do rozłupywania nasion amarantusa luzem (260 ° C przez 15 s). Wyniki pokazały, że zabieg nie wpłynął negatywnie na zawartość witamin z grupy B, a także retencja składników mineralnych była wysoka.

Mąka z amarantusa jest szczególnie odpowiednia do produkcji pieczywa przaśnego (płaskiego), takiego jak tortille i czapati, gdzie może być stosowana jako jedyny lub główny składnik zbóż. Do wypieku chleba na drożdżach lub innych produktów na zakwasie, mąki amarantusowe należy wymieszać z mąką pszenną, ponieważ same w sobie nie zatrzymują gazu, ponieważ nie zawierają glutenu. Lorenz (1981) odkrył, że do 10–15% mąki pszennej w recepturze można zastąpić mąką amarantusową z niewielkim szkodliwym wpływem na jakość chleba. Zastąpienie 10% zmniejszyło objętość bochenka o 7–10% i spowodowało ciemniejszy kolor chleba; jednak panel degustatorów wolał „orzechowy” posmak tego pieczywa od pieczywa wytwarzanego wyłącznie z mąki pszennej.

Powiązane artykuły:

  1. Olejek kardamonowy
    Olejek kardamonowy to naturalny olejek eteryczny, pozyskiwany z nasion kardamonu malabarskiego, zawierający szereg witamin. Używany jest szczególnie w problemach trawiennych oraz jako afrodyzjak. Zapach olejku jest orientalny, korzenny, słodki i lekko ostry. Ma on bardzo dobre działanie na układ pokarmowy,...

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

  • white plastic pump bottle beside pink tulips and gray towelActiv SPA
    W obecnych czasach sytuacje stresujące dotykają niemal […]
  • two person inside gym exercisingFitness
    Coraz większa liczba Polek chętnie podejmuje się […]
  • brown and white floral round tableSauna
    Korzystanie z suchej sauny niesie za sobą wiele […]
  • black stones with water dewMasaż
    Masaże ciała są popularną metodą fizjoterapeutyczną, […]
  • woman lying with prone positionSPA
    Gabinety SPA & Wellness to jeden z […]

Łuków. Migawka

W Łukowie nie brak pomników upamiętniających najważniejsze wydarzenia oraz tablic poświęconych pamięci poległych w służbie ojczyźnie. To w tej niewielkiej miejscowości odgrywały się tak przełomowe wydarzenia, jak pierwsza bitwa powstania listopadowego.

Zobacz również





Zobacz też:

crossed person's arms

Laserowe zamykanie naczyń

three green leaf potted vegetables

Olejki, które odstraszają kleszcze

©2023 Spalukow | Powered by SuperbThemes & WordPress