Czarny czosnek po mimo, że wygląda jak by został zwęglony w ogniu, zyskał popularność na całym świecie. Wszystko za sprawą możliwości jakie daje wykorzystywanie go w kuchni oraz ze względu na jego właściwości zdrowotne. Jest on idealną alternatywą dla osób nie tolerujących smaku i zapachu zwykłego czosnku, ponieważ czosnek czarny razem ze zmianą zabarwienia zmieniają także swój smak z ostrego na słodki.
Posiada niesamowite właściwości prozdrowotne, które wpływają na poprawę funkcjonowania i wzmocnienie naszego układu immunologicznego. W starożytności wierzono nawet, że czosnek czarny wydłuża życie, a jak jest we współczesnym świecie?
Czarny czosnek – właściwości.
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy, kojąc nerwy może załagodzić stany depresyjne oraz lękowe, a także uspokoić nerwy i zmniejszyć poziom stresu,
- wpływa wzmacniająco na serce oraz na układ krążenia dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega zapychaniu się żył i tworzeniu zatorów.
Dzięki tym właściwościom mniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, - u osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu czosnek może wpłynąć na obniżenie go,
- wzmacnia odporność,
- zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów,
- dodaje energii i zmniejsza zmęczenie,
- pozytywnie wpływa na poprawę funkcjonowania górnych dróg oddechowych w przebiegu chorób takich jak astma czy alergia,
- dzięki zawartości związków siarki czosnek wykazuje korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz przeciwdziała procesom starzenia się skóry.
- działa przeciwgrzybiczo oraz przeciwzapalnie.